• INSTITUTO INTERNACIONAL DE NEUROCIENCIAS APLICADAS
  • INGRESOS HOSPITALARIOS Y ATENCIÓN PSIQUIÁTRICA
  • CITAS +34.934.564.142
  • URGENCIAS
TRASTORN BIPOLAR

El Trastorn Bipolar és una malaltia mental greu, recurrent i que s’allarga durant tota la vida del pacient. Consisteix en una alteració dels mecanismes que regulen l’estat d’ànim, de manera que els habituals canvis d’humor que experimenta qualsevol persona, s’accentuen fins a un punt que pot arribar a requerir la seva hospitalització. Apareixen fases d’elevació patològica de l’humor i hiperactivitat, seguida d’altres fases depressives amb tristesa i malenconia, també esgotadores.

En les fases de mania apareix una disminució de la capacitat de dormir, el pacient dorm poques hores i s’aixeca a primera hora de la matinada amb el cap ple d’idees i pletòric d’energia. Està excessivament alegre, sociable i xerraire, acabant amb tons d’indiscreció i humiliació de les persones més properes. S’implica excessivament en projectes fins llavors indiferents. Està accelerat, amb conductes desordenades, un impuls sexual accentuat amb despeses descontrolades en regals. impacient, irritable, fins i tot agressiu. En els episodis més greus no són estranyes les idees delirants i les al·lucinacions.

En les fases depressives la tristesa és extrema, la pèrdua d’interès és total, gairebé  sense cap mena d’energia, romanent la major part del temps tirats al llit o al sofà. El pacient se sent abatut, desesperat, sense cap il·lusió ni projecte, valorant força sovint la idea de la seva desaparició.

Pot afectar a més d’un 1% de la població general, sense diferències entre els sexes. Pot iniciar-se a qualsevol edat, encara que el pic de major freqüència està entre els 15-25 anys. Un dels seus principals problemes associats és el retard en el seu diagnòstic que es pot allargar fins més enllà dels deu anys, amb les conseqüències de malestar intens i limitacions funcionals associades. Entre les seves complicacions greus acompanyants podem citar les temptatives autolítiques, el consum de drogues i una àmplia i severa gamma de problemes intensos a nivell familiar, laboral i social. En els punts àlgids dels seus cicles sol ser necessària una hospitalització temporal.